Onderhoud tips vurenhouten meubelen

Onderhoud tips
Ondanks de robuuste uitstraling, dienen ook houten meubelen behandeld te worden om de duurzaamheid te behouden. Op deze pagina vertellen wij u meer over het product en hoe u dit het beste kan onderhouden.

Vurenhouten meubelen

  1. Wat is vurenhout voor hout soort?
  2. Voor en nadelen vurenhout
  3. Werking van vurenhout
  4. Het behandelen van vurenhout
  5. Het onderhouden van vurenhout
  6. Het onderhouden van metalenwerk


1. Wat is vurenhout voor hout soort?

Vurenhout komt van de naaldboom. De fijnspar is een veelvoorkomend type boom/houtsoort wat veel wordt gebruikt als vurenhout in de timmer en bouwindustrie.
Wellicht bent u bekend met “steigerhout”. Ook dit is vurenhout echter gezaagd en geschaafd in de afmetingen geschikt voor steigerbouw.

Daar zit dan ook het verschil in “Gebruikte steigerhouten planken” en “Nieuwe steigerhouten planken”.

Gebruikte steigerhouten planken komen bijvoorbeeld bij de steigerbouw weg of worden kunstmatig verouderd door ze in bepaalde extracten te dompelen. Dit geeft de planken meer uitstraling waardoor het meubel nog robuuster en industriële uitstraling krijgt.

Nieuwe steigerhouten planken zijn planken die vers uit de zagerij komen en verder nog niet verkleurd of verweerd zijn. Deze planken zijn dan ook een stuk lichter van kleur.
Wanneer wij vurenhouten planken gebruiken, gebruiken wij dan ook ten alle tijden nieuw A-kwaliteit gedroogd nieuw vurenhout.

3. Voor en nadelen van vurenhout

er zijn diverse voor en nadelen van vurenhout. We hebben een top 3 voordelen en een top 3 nadelen op een rijtje gezet.

Top 3 voordelen:
1. Het hout is goedkoop.  vurenhout is een goedkope houtsoort wat het aantrekkelijk maakt om grote robuuste meubels van te maken. Om een vergelijking te maken met eikenhout, is een stuk eikenhout ongeveer 5x zo duur als vurenhout.

2. Het hout is makkelijk te bewerken. vurenhout is een zacht houtsoort waardoor het makkelijk te bewerken is. Het gaat gemakkelijk door de zaag, je schuurt er makkelijk een beetje vanaf en boort er gemakkelijk gaten en schroeven in.

3. Makkelijk te onderhouden. vurenhout is makkelijk in de onderhoud. Door zijn robuuste uitstraling en industriële stijl is een krasje of vlekje hier en daar vaak niet hinderlijk. Mocht het toch vervelend zijn? Dan is het makkelijk weg te schuren en opnieuw te verven. Verderop op de pagina vind u meer informatie over het onderhoud van de meubelen.  


Top 3 nadelen:

1.Werking van het hout.  vurenhout kan na verloop van tijd gaan werken. Dit houdt in dat het bol of hol kan gaan trekken, kan gaan krimpen of uitzetten en lichte scheurtjes kan vertonen. Wij doen er alles aan om dit te voorkomen door op de juiste manier te schroeven, verven en etc. maar kunnen het helaas niet 100% voorkomen. In de meeste gevallen is de werking van het hout niet storend en doet het niet af aan het meubel. Het hoort er nou eenmaal bij.

2. Imperfectie van het hout.  vurenhout is een mooi hout soort om te zien omdat het duidelijke tekeningen en noesten heeft. Dit kan natuurlijk ook als vervelend worden ervaren. Het is dan ook lastig/ onmogelijk om een aantal gelijke planken te krijgen die qua noesten, tekeningen en kleur 100% overeenkomen. Het hoort dan ook een beetje bij houten meubelen dat elk meubel weer net anders is. Hou er wel rekening mee dat de foto’s op de website het meubel laten met foto’s van ons showmodel maar niet van het daadwerkelijke meubel dat u zal ontvangen. Wij zullen het meubel speciaal voor u opnieuw produceren en daardoor kan de tekening en de plekken van de noesten op het hout anders zijn dan op de afbeelding van het model.

3. Kleurverschil in de planken. vurenhouten planken zijn er in veel verschillende lengtes, breedtes en diktes te krijgen maar ook in verschillende kleuren. Zo kan het zijn dat de partij hout van vorige week donkerder is dan de partij die we deze week ontvangen. Hierdoor kan het zijn dat er een lichte kleurverschil is tussen meubels die u nu bij ons besteld vergeleken met meubels die u eerder heeft besteld.

4. Werking van vurenhout

vurenhout is een houtsoort wat na kan gaan werken. Dit houdt in dat de vorm van de planken kunnen veranderen op het moment dat u een meubel buiten of in huis plaatst. Zo kan de plank lichtjes uitzetten, krimpen, bol of hol gaan staan en kleine scheurtjes vertonen.

De reden dat dit gebeurd heeft te maken met de luchtvochtigheid. Door het vocht gehalte in het hout neemt het hout een vorm aan. Wanneer een meubel van hout vervolgens in een ruimte wordt gezet met een lage luchtvochtigheid dan zal het hout meer gaan uitdrogen en is de kans op scheurtjes en kiertjes groter. Wanneer een meubel van hout buiten in de regen wordt gezet, zal het hout kunnen gaan uitzetten.

De ideale omgeving voor vurenhout is een plek waar de luchtvochtigheid tussen de 50 en 65% is.

5.Het behandelen van vurenhout

Het behandelen van vurenhout is s voor de duurzaamheid en uitstraling verstandig om te doen. Er zit een verschil in voor binnen en buiten gebruik.

Binnen gebruik.

Afhankelijk waarvoor u het meubel gaat gebruiken, kunt u het meubel gerust behandelen met meubel verf/lak op waterbasis. Vaak zien we dat mensen ervoor kiezen het meubel te behandelen met een washing (graywash en whitewash). Dit geeft een mooie industriële uitstraling aan het hout een geeft toch een extra beschermlaag.

Gaat u het meubel gebruiken waarbij de kans groot is dat het met vocht of vlekken te maken krijgt (een tafel bijvoorbeeld)? Dan adviseren wij te kiezen voor een extra laklaag over de washing of een beitslaag direct over het hout. Hierdoor trekt vuil niet in het hout en kunt u met een vochtig doekje eventuele vlekken makkelijk weer weg halen.

Buiten gebruik.
Om te voorkomen dat er vocht en vuiligheid in het hout trekt is het belangrijk dat het meubel voor buiten goed gelakt of gebeitst wordt. Hierdoor trekt vocht en regen niet diep het hout in. Bij de bouwmarkten zijn er verven/ beitsen beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor vurenhouten meubelen (steigerhouten meubelen) die buiten komen te staan.

6.Onderhouden van vurenhout

Vurenhout is makkelijk te onderhouden. Wij adviseren als eerst om het hout altijd te behandelen met een beits of verf (wij doen dit standaard bij de meubels die wij verkopen).
Wanneer u merkt dat er doffe plekken zichtbaar worden, er bijvoorbeeld krassen in het hout zijn gekomen of dat het verf/beits van mindere kwaliteit aan het worden is, dan kunt u gemakkelijk het meubel lichtjes afschuren en opnieuw in de verf of beits zetten.
Zeker voor buiten meubels adviseren dit ten zeerste om het goed in de gaten te houden. Afhankelijk van het soort verf/beits dat is gebruikt, adviseren wij om de buiten meubels eens per 2 jaar opnieuw op te schuren en te verven. (Het mooiste zou zijn om dit eens per jaar te doen).

7. Onderhouden van metaalwerk

Het metaalwerk vergt weinig tot geen onderhoud. Het metaal leveren wij zwart gespoten af. U kunt dit gemakkelijk schoonmaken met een vochtig doekje. U hoeft het metaal niet eens in de zoveel tijd opnieuw te behandelen, behalve als er beschadigingen op zitten. Ziet een beschadiging? Geen probleem, u kunt dit gerust overspuiten met een zwarte verf. Neem hiervoor contact op en wij zullen u kosteloos advies geven over welke verfspray u hiervoor het beste kunt gebruiken.